Welke disc heb ik nodig

Alles over Discgolf

Kom alles te weten over deze waanzinnige sport.

Welke discs zijn er?

Net als bij golf bestaat er een uitgebreid assortiment aan discs. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of er bestaat wel een disc voor. De vier hoofdcategorieën beschrijven we hier.

De belangrijkste discs op een rij

Hieronder de belangrijkste discs op een rij.

Wil je meer weten of heb je liever een persoonlijke uitleg? Dan kun je bij ons ook een privé clinic nemen.

Putters

Gebruik je voor korte afstanden en voor het gooien in de basket. Deze discs lijken veel op frisbees, ze zijn echter een stuk zwaarder en kunnen veel verder gegooid worden. Een putter kun je ook gebruiken voor een langere afstand waarbij je wilt dat je disc niet te ver doorschiet. De meeste putters zijn stabiel, dit betekend dat je er hard mee kunt gooien maar ook dat de putter automatisch een bocht maakt wanneer deze langzamer vliegt (“fade”).

Understable putter

De meeste putters zweven niet zo ver, er zijn echter putters die juist wel goed zweven (“glide”). Deze gebruik je voornamelijk op hele korte afstanden en met meewind. Dit soort putters vliegen lang rechtdoor op lage snelheid. Als je wat harder gooit kun je deze putter gebruiken om tijdens het snelle gedeelte van de vlucht een bocht de andere kant op te laten maken als wanneer de vaart er uit is (“turn”).

Midranges

Gebruik je voor iets grotere afstanden dan je met een putter kunt gooien en voor het maken van grote bochten. Doordat een midrange lang en ver kan vliegen kun je er verschillende bochten mee maken die met een snelle disc niet lukken. Denk bijvoorbeeld aan een scherpe bocht die snel na de tee al moet beginnen. Midranges zijn ook geschikt om mee te putten. Beginnende spelers hebben veel baat bij een aantal midranges van verschillende stabiliteit. Ze helpen je sneller leren hoe een disc vliegt onder verschillende omstandigheden.

Drivers

Deze kun je onderverdelen in “fairway”,”controle” en “distant” drivers. Voor de langste afstanden gebruik je een distancedriver, echter wanneer je deze niet snel genoeg gooit zal deze al snel naar de grond storten. Als je nog niet in staat bent om een disc 80 meter te werpen, heb je bij deze disc teveel hooi op je vork genomen. Fairway drivers hoef je minder snel te gooien voor een mooie vlucht, ze hebben een kleinere rand (“rim”) waardoor je veel controle hebt over hoe je deze gooit. Drivers vliegen snel en kunnen heel ver komen, ze hebben een plattere rand en snijden door de wind.

Waar begin ik mee?

Als je bij ons in heerhugowaard de rode layout speelt gebruik je zowel een putter of midrange en een fairwaydriver die niet overstabiel is. Dit helpt je de lange afstanden te overbruggen in minder worpen. Echter werkt dit alleen als je genoeg snelheid kunt genereren. Als dit niet lukt heb je meer plezier door alleen je putter of midrange te gebruiken.