Spelregels

Ken jij de spelregels al?

De belangrijkste regels op een rij!

Spelregels

Geen zin om meteen een boek met alle spelregels door te worstelen? Voordat je de course betreed, is het misshien wel zo handig om in ieder geval al bekend te zijn met de belangrijkste spelregels. Hieronder staan ze op een rij.

Het speelveld

Je speelt discgolf per hole. Een hole is het speelveld vanaf de tee (startplek) tot voorbij de basket. Op de teessigns kun je zien hoe het speelveld van een hole er uit ziet, welke bijzonderheden er zijn en wat je moet doen om ongelukken te voorkomen. Voor de veiligheid van alle parkgebruikers gooi je alleen wanneer je zeker weet dat je niemand kunt raken.

Om de beurt spelen

Je speelt om de beurt een worp. Nadat iedereen de eerste worp vanaf de startplek heeft gegooid, mag degene die het verst van de basket af geland is als eerste gooien. De andere spelers blijven achter deze speler. Zodat ze niet geraakt kunnen worden of de speler afleiden. Als je jouw disc in de basket hebt gegooid, dan verwijder je deze meteen. Als alle spelers hun disc in de basket hebben gegooid gaan, noteer je alle scores en kun je vervolgens naar de volgende hole.

Zo werp je een disc

Na de eerste worp, gooi je vanaf de ruimte achter waar je disc geland is, deze ruimte is ongeveer een A4'tje. Je mag een aanloop nemen (niet verder dan het denkbeeldige A4'tje). Nadat je de disc losgelaten heb t, mag je over de disc heenstappen. Het is heel belangrijk dat je de disc goed in de gaten houd, ook om te voorkomen dat je heel lang naar een disc zoekt wanneer deze in dichte plantengroei of in het water beland.

Buiten het speelveld

Er zijn een aantal bijzonderheden aan sommige holes waar je rekening mee dient te houden. Het speelveld wordt soms afgebakend door “OB”. Dit betekend buiten het speelveld (Out of Bounds). Als je disc daar beland gooi je je volgende worp 1 meter binnen het speelveld, op de plek waar je voor het laatst binnen het speelveld was. Je krijgt een strafpunt bovenop je score als je buiten het speelveld gooit.

Terminologie

Om miscommunicatie op de course te voorkomen, dient iedere discgolfer op te hoogte te zijn van de terminologie voor discgolf. De belangrijkste termen beschrijven wij op de terminologie pagina.

Speel niet boven je niveau

Wij raden aan om niet te snel een layout te proberen waar je nog niet klaar voor bent. Het is begrijpelijk dat je jezelf wilt uitdagen, maar hou er rekening mee dat discgolf het leukst is als het goed lukt. Wanneer je par of beter gooit ben je klaar voor een uitdagender layout.

Persoonlijke uitleg

Toch liever een persoonlijke uitleg? Boek dan een clinic bij ons, dan leggen we niet alleen alles haarfijn aan je uit maar krijg je ook meteen tips tijdens het spelen. Dit kun je makkelijk en snel op onze Privé clinic pagina doen.